marți, 7 februarie 2012

Tratamentul termic al rulmentului

Prin normalizare se imbunatatesc in mod simtitor caracteristicile mecanice ale otelului. Structura care se formeaza in urma efectuarii normalizarii este cu atit mai fina cu cit incalzirea se face mai repede, cu cit durata de mentinere la aceasta temperatura este mai mica si cu cit racirea decurge mai lent. In cazul otelurilor cu continut mai mare de carbon, peste 0,50 %, prin normalizare se obtine o duritate mai mare. Normalizarea se face prin incalzirea la non-magnetic si racirea lenta in cenusa.

Calirea consta in incalzirea lamei peste non-magnetic si mentinerea la aceasta temperatura aproximativ 5 minute. Dupa aceasta se introduce in ulei mineral amestecat cu motorina.
Revenirea consta in incalzirea lamei calite la o temperatura inferioara celei de calire ( respectiv la 180 grade), mentinerea la aceasta temperatura timp de 60 de minute si racirea lenta, in vederea obtinerii unei structuri apropiate de starea de echilibru. Revenirea elimina tensiunile interne aparute in urma forjarii si calirii, avind ca rezultat direct marirea tenacitatii ( tenacitate = proprietatea materialelor de a se deforma mult inainte de a se rupe, avind o mare rezistenta la socuri), micsorarea duritatii si indepartarea tensiunilor interne. 

2 comentarii: